Miten menestyä arkkitehti ja taidealojen ennakkotehtävissä?

Kirjoittanut Teho-Opisto   /   7.3.2013

Ennakkotehtävät vaativat mielikuvitusta

Ennakkotehtävät ovat ensimmäinen osuus useimman taiteen tai arkkitehtuurin alan pääsykokeissa. Ennakkotehtävät ovat olennaisen tärkeä osa pääsykoeprosessia, sillä niiden perusteella valitaan sopivat hakijakandidaatit seuraaviin vaiheisiin. Ennakkotehtävät ovat ennen kaikkea motivaatiotesti ja niihin tulee siis suhtautua asiaankuuluvalla arvostuksella. Vaikkei ennakkotehtäviä pisteytetäkään, niillä on valtava merkitys hakijalle. Tehtävät arvostellaan hyväksytty – hylätty periaatteella ja hyväksytyllä sarjalla on mahdollista pasta jatkoon. Jos hyväksyttyjä tulee liikaa, valitaan parhaimmisto jatkoon.

Ennakkotehtävän hyvätyksytty suorittaminen vaatii erityisesti tehtävän ymmärrystä ja toetutusta oikealla tavalla. Tämän lisäksi tehtävällä mitataan motivaatiota, eli katsotaan miten paljon tehtävään on panostanut. Viimeisenä, muttei todellakaan vähäisimpänä, tehtävillä mitataan mielikuvitusta, ideointikykyä ja eläytymiskykyä eri tilanteisiin ja tiloihin, ja näiden sekä ihmisen oman kehon ja mittakaavan tilallista eli kolmiulotteista hahmotuskykyä.
 
Ennakkotehtäviä löytyy alla olevista linkeistä:
 
Arkkitehtien ja maisema-arkkitehtien ennakkotehtävät
- Mm. Aalto ARTS, Tampereen Teknillinen Yliopito TTY ja Oulun Yliopisto OY
Hakuohjeet DIA.fi:ssä eli Diplomi-insinööri ja Arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnan sivuilla
 
Aalto ARTS Taiteen kandidaatin tutkintoon johtavien johtavien koulutusohjelmien opiskelijavalinnat (ex TAIK)
- mm. Graafinen suunnittelu, Sisustusarkkitehtuuri ja huonekalusuunnittelu, Teollinen muotoilu, Vaatetussuunnittelu ja pukutaide sekä Kuvataidekasvatus:
Ennakkotehtävät 2013
 
Lahden ammattikorkeakoulun Muotoilu- ja taideinstituutin viestinnän ja muotoilun koulutusohjelmien esivalintatehtävät
- mm. Graafinen suunnittelu, Muoti- ja vaatetussuunnittelu, Pakkausmuotoilu ja grafiikka, Sisustusarkkitehtuuri ja kalustemuotoilu ja Teollinen muotoilu:
 
Metropolia ennakkotehtävät kevät 2013
Muotoilun koulutusohjelma (mm. sisustusarkkitehtuuri, tekstiilisuunnittelu ja teollinen muotoilu / aikuiskoulutus)
 
Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta
- mm. Graafinen suunnittelu, Kuvataidekasvatus, Teollinen muotoilu, Tekstiili- ja vaatetusala, jolla * sisustus- ja tekstiilimuotoilun suuntautumisvaihtoehto & * vaatetussuunnittelun suuntautumisvaihtoehto
 
Ennakkotehtävät ovat tänä vuonna, kuten useana aikaisempanakin vuotena haastavia ja paljon ajatustyötä ja mielikuvitusta, sekä ideointikykyä vaativia. Kannattaakin selata ennakkotehtävät ajatuksella läpi ja katsoa, löytyisikö oman ensisijaisen vaihtoehdon lisäksi toisetkin tehtävät, jotka voisi tehdä. Osa pääsykokeista menee päällekkäin (mm. Aalto ARTSin ent. Taikin osastojen ja arkkitehtiosaston pääsykokeet), mutta useat kokeet ovat eri aikoihin, joten niihin ehtii hyvin useampiinkin kuin yksiin. Jos sinulla on toinenkin mielenkiintoinen vaihtoehto, saattavat itse pääsykokeet sujua rennommalla asenteella, eikä ainoan mahdollisuuden ja näytön paikan aiheuttamaa lisäjännitystä välttämättä aiheudu.
 
Ennakkotehtävät, joita alat tekemään, kannattaa käydä ajatuksella läpi useaan kertaan, etsiä tehtävänannosta oleelliset kohdat (ensimmäisinä tulostuksen tapa, välineet, paperin koko ja suunta yms.) ja tämän jälkeen poimia tehtävänannosta sen ydinsisällöt ja olennaisimmat asiat. Sitten ei kun vaan eläytymään, mielikuvitus lentämään, luonnostelemaan ja tietenkin lopullisessa työssä oma idea ja sen esitystekniikka parhaimmalle mahdolliselle tasolle!

Kommentoi

BlogiTempera


Tempera Oy tarjoaa laajan valikoiman taiteilijan- ja piirustustarvikkeita käyttöösi. Voit asioida joko heidän myymälässään Helsingin Uudenmaankadulla tai nettikaupassa.

Teho-Opiston opiskelijana olet oikeutettu taiteilija-alennukseen omaa Teho-Opisto
–korttiasi vastaan. Hanki kaikki välineet Teho-pakettina tai vain tarvitsemasi tuotteet erikseen edullisesti.


Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää kursseistamme? Ota Siniin yhteyttä joko sähköpostitse sini (at) teho-opisto.net tai puhelimitse/tekstarilla 040-5545595.

Teho–opisto on erikoistunut arkkitehtuuri- ja taidevalmennuskursseihin. | Opiskelu-unelmia toteuttamassa, jo vuodesta 2009.